Ronald in zijn atelier

Over de kunstenaar

Ronald Boekel (Haarlem, 1950), fotografeert sinds zijn jeugd en experimenteerde al vroeg met het ontwikkelen, afdrukken en manipuleren van foto’s. Naast standaard nieuws- en sportfoto’s maakten natuur- en portretfoto’s een groot deel van zijn werk uit.

Begin jaren 80 heeft hij verschillende teken- en schildertechnieken uitgeprobeerd. Pas veel later heeft Ronald de draad van verkennen weer opgepakt en experimenteert hij met (digitale) fotografie en verfsoorten.

De kunstwerken variëren van abstract tot realistisch en omdat het experimenteren steeds nieuwe inzichten en resultaten oplevert, is een duidelijke stijl in zijn werk (nog) niet te herkennen. Naast kleurrijke foto-art, fantasievolle schilderijen, abstracte, geometrische voorstellingen en realistische portretten in acrylverf maakt Ronald beelden van metaal die hij vervolgens beschildert.

Hoewel sommige kunstwerken alleen door hun vormen of kleuren interessant zijn om te bekijken, schuilt er achter vele werken een betekenis of aanwijzing om de aanschouwer tot nadenken of reflecteren te bewegen. 

Ik vind het fascinerend te ervaren hoe een enkele streek met een kwast verf leidt tot een idee of een gedachte welke uiteindelijk resulteert in een kunstwerk of een mislukking. Wat dat betreft zijn de creatieve uitingen gelijk aan het leven zelf.

Ronald maakt deel uit van het kunstcollectief Purmerend.

error: